Да наблегнем на разликите между диетата и лечебният глад,  да ги разграничим като понятия и да си изградим ясна представа за двата процеса.

Както всички знаем, диетата е хранителен режим, чрез помощта на който ние намаляваме или увеличаваме телесната си маса. Самият режим, съобразен с нуждите на организма включва повечето хранителни групи като храненията се извършват неколкократно през деня. Самият режим ни позволява да намалим телесната маса хранейки се. Често ефекта е подобрен от препоръчани хранителни добавки изгарящи мазнините.  При правилен за нас  хранителен режим опасността от странични реакции като цикъл на телесното тегло – т. нар. йо-йо ефект.

Лечебният глад като понятия представлява лекуване на организма чрез глад.  При него не се консумира храна за определен период с цел лечение. По никакъв начин не се използва за редуциране на теглото или пречистване на организма. Използване на метода за редуцирането на теглото ще засили риска от йо-йо ефект и телесната маса ще се покачи вместо да се намали. Използването на самия лечебен глад по начало се случва под лекарски надзор при преборването на определени болести, при този вид гладуване не се позволява консумацията на никаква храна. Методът се прилага много кратки срокове.  Предвид голямата му слава напоследък книжарниците преливат от литература по въпроса. Макар да е широко разпространен и често използван, самия метод е спорно дали е вреден или полезен и дали наистина може да се излекуваш с него. Много хора ползват метода като прочистваща диета, което също е грешен подход. При прочистващата диета се консумират специфични храни и напитки предпоставящи самия процес. При лечебният глад тялото не се прочиства, а изпада в шоково състояние, което отслабва имунната система. В тялото започва разграждането на мускулната маса, понеже тя е тази която изисква  най – много енергия.  При първа възможност тялото ви ще си набави повече мазнини от изгубеното. Въпреки това напоследък някои диетолози започнаха да назначават на пациентите си някои видове лечебен глад, който включва консумацията на чай и плодове. С този метод пациентите преборват стреса в организма и част от излишните килограми.

Ако имате сайт на здравословна тематика, можете да се доверите на ВИСЕО, компанията която ще направи Вашият сайт номер едно по посещаемост

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>