Енергийната сила на гуараната

История на гуараната

Гуараната е вечнозелено растение, което ражда дребни червени плодове. Среща се в амазонската джунгла на Южна Америка. Най-широко е разпространението на растението в Бразилия. Първи открили приложението му племената гуарани и тупи. Те обитавали джунглата на Амазонка. Индианците правели различни ястия като по този начин се прехранвали.

За пръв път за свойствата на гуараната открива бразилският учен доктор Луис Перейра Барет. След дълги проучвания в началото на 20 век той построява фабрика, в която се произвежда екстракт от гуарана. Малко по късно на пазара излиза и шампанско с името “Гуарана Антарктика”.

Какво съдържа гуараната?

Растението се характеризира с високото си съдържание на кофеин. В едно семенце от нея има седем пъти повече кофеин отколкото в едно зрънце кафе. В проценти съотношението е 2% в кафето и цели 7% в гуараната. Освен това съдържа и други вещества като смола, протеини, мазнини, калций, аминокиселини и магнезий. Благодарение на всички тези полезни съставки гуараната е едно от най-предпочитаните растения за подсилване на организма.

Ползи и приложение на растението гуарана

  • Приложението на растението е голямо и все по-често може да се открие в различни продукти. Напоследък се набляга на използването на био гуарана заради натуралния състав на растението без различни препарати. Тя се използва като инсектицид, което ще рече че защитава растенията от вредни насекоми. Основно тя се среща във вид на хранителни добавки или енергийни напитки. Все по-често индустрията прилага гуараната в производството на бонбони, чай и паста за зъби.
  • Ползите от екзотичното растение са много и действат благотворно на организма. Учените смятат, че гуараната е естествен източник на енергия. Благодарение на високото съдържание на кофеин подпомага работата на мозъка, тонизира и зарежда тялото с енергия. Едно от важните свойства е, че стимулира клетките да изгарят мазнини, което ще рече, че в комбинация с правилен хранителен режим и спорт може да се сдобиете с желаната фигура. Организмът понася изключително добре гуараната защото подобрява циркулацията на кръвта и няма странични ефекти след приема и. Много мъже я предпочитат защото се смята за силен афродизиак. Силните антиоксидантни действия я правят предпочитан продукт за прочистване и подмладяване на организма.
  • Бременните жени и кърмачките не е препоръчително да приемат гуарана. Високото съдъражние на кофеин може да повиши кръвното им налягане, което е забранено по време на бременност. Трябва да се избягва и приемът и ако употребявате други лекарства с високо съдържание на кофеин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>