otpushvane-na-kanaliОбикновено повечето проблеми със запушени канали са прости –еднократно запушване, правите отпушване на канали и сте готови. Но понякога самата процедура може да доведе до по-нататъшни проблеми. Зависи от начина на действие, който сте предприели.

Ако имате запушена канализация – проблем, който е отговорност на собственика на имота – може да се опитатате да го разрешите сами. Обикновено ще бъде достатъчно просто отпушване на канали с препарат, за да отстраните задръстването; няма да ви трябват някакви специални инструменти за това, които може да се наложи да вземете под наем. В случай че все пак решите да направите това сами ще трябва да бъдете внимателни, така че да не повредите тръбите по никакъв начин.

Алтернативно, може да предпочетете да извикате специалист по ВиК, който да направи това вместо вас. Може да намерите специализирани фирми в жълтите страници на вестниците – погледнете в секцията ВиК или водопроводчици, или да потърсите онлайн в интренет. Предимство е, че можете да видите услугите, които се предлагат.
Запушена канализация в кооперация.

Както и при индивидуално жилище и тук проблемът е отговорност на собственика – в случая няколко собственици. Може да се опитате сами да направите отпушване на канали, ако сред живущите има специалисти, или да се обърнете към фирма, предоставяща такава услуга, като цената за необходимата работа се подели поравно между всички домакинства, които се вливат в засегнатата част на канализацията. Ако не сте сигурни кои домакинства са засегнати, тогава наистина се нуждаете от фирма, която притежава необходимото оборудване за локализиране на проблема. С помощта на съвременни управляеми електронни камери могат да бъдат открити и определени с голяма точност дефектирали участъци от тръбните системи. Може усложнението да е извън вашия имот – тогава специалистите ще ви посъветват какво може да направите, за да излезете от тази трудна ситуация.

Ако запушването на канала е предизвикано от проблем в обществената канализация трябва да се свържете с ВиК, за да го разрешат. Имайте предвид, че ако трябва да се извърши отпушване на канали от Kanal.bg между първата ревизионна шахта и сградата – това е допълнителна платена услуга, която трябва да заявите и заплатите.

В случай че проблемът се повтори.

Това може да се дължи на неподходящи предмети, които се изхвърлят в канализацията, като пелени за еднократна употреба, дамски превръзки или големи количества мазнини от готвене. Не пускайте тези неща по тръбите. Използваните санитарни средства и мазнината от готвене, поставена в буркан, може да се поставят в боклука.

Също така, може да се дължи на дефект в работата на канализацията, като например пропукала се тръба, корени на дърветата, прораснали и пробили канализационни тръби извън имота и т.н. Ако случаят е такъв, може да се наложи да бъде копано в засегнатата зона на тръбите, и те да бъдат положени повторно. Някои от фирмите, занимаващи се с отпушване на канали като Kanal.bg, които разполагат с модерно и съвременно оборудване, с помоща на роботи може да изрежат прораснали корени и след това да възстановят първоначалния диаметър и пропускливост на пробитата тръба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>