Изработката на онлайн магазин е процес, който обхваща много и различни стъпки и се влияе от голям брой фактори. Не всички методи и подходи са подходящи за съответните пазари и видове бизнес. В най-развитите пазари например, успешните онлайн магазини се фокусират върху изграждане на брандинг и подобряване на разпознаваемостта на марката, продуктите и услугите. В развиващите се пазари е важно да се създаде онлайн магазин, който в максимална степен да удовлетворява нуждите на бъдещите клиенти. Фокусът е върху голяма функционалност на сайтовете за електронна търговия, достъпност и богат асортимент от стоки и услуги.

Изграждането на онлайн магазин за българския пазар има своите предизвикателства и особености, изрязващи се преди всичко в промяна на нагласите на клиентите към пазаруване онлайн и изграждане на доверие в съвременните методи на купуване и разплащане.

  1. Въоръжете се с търпение и бъдете готови за здрава работа – развиването на бизнес в интернет е също толкова трудоемко, изнервящо и удовлетворяващо като всяка друга работа. Бъдете готови да посрещнете различни предизвикателства, идващи буквално от всички страни – от конкуренция, до клиенти, до техническа поддръжка и т.н.
  2. Изберете точната ниша – изборът на вид бизнес в голяма степен зависи от вашия нюх за успешна търговия. Колкото по-уникална е нишата, която сте избрали, толкова по-голям шанс има да създадете добре класиран от Google сайт. Ако интуицията ви е правилна, бъдещите ви клиенти ще ни откриват лесно и бързо, особено ако предлагате уникални стоки и услуги.
  3. Залагайте на качеството – много хора в България все още се отнасят с предразсъдъци към онлайн пазаруването основно поради факта, че не могат да видят и пипнат стоката. Качествените продукти ще ви помогнат да изградите добра репутация, да спечелите лоялни клиенти и ще ви дадат предимство пред конкуренцията.
  4. Изградете достъпен и лесен сайт, в който бързо ще се ориентират дори новите интернет потребители. Колкото по-лесно е за бъдещите клиенти да намерят това, което търсят, толкова по-вероятно е да го купят.
  5. Рекламирайте онлайн магазина – бъдете сигурни, че бъдещите ви клиенти са чували за вас и използвайте креативни начини да промотирате сайта. Участвайте в обществени кампании, използвайте социалните мрежи, за да популяризирате бизнеса си, рекламирайте в медиите. Успешната реклама не винаги изисква голям бюджет. Използвайте въображението и знанията си, за да представите бизнеса си и да напомняте за него често.
  6. Не спирайте да се развивате – подобрявайте услугите си, обновявайте онлайн магазина, провеждайте промоции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>