Бонго

Бонго е кубински ударен музикален инструмент. Наименованието му идва от испанската дума bongo. Той представлява всъщност малък двоен барабан и е от африкански произход. На него обикновено се свири в седнало положение като бонгото се държи притиснато между краката.

 В Куба инструмента бонго се появява за първи път в провинция Оренте някъде в началото на 18 век. Барабаните, съставляващи бонго са с различни размери. Колкото и да ви се струва странно по-малките от тях се смятат за “мъжки” (мачо от испански macho, дословно означава «самец».) и също така има и така наречените “женски” барабани (хембра — исп. hembra, «самка») това са и главните барабани. Традиционно по-големите барабани са с по ниско звучене. “Женския” барабан обикновено е разположен откъм дясната ръка на музиканта, който се нарича бонгосеро (от испански bongocero).

Бонго барабаните са широко използвани в традиционната кубинска музика, и като цяло в латино музиката. През 1920 бонго барабаните са били настройвани на по-ниско звучене, отколкото сега. На него се е свирило с технология много близка до тази използвана при свирене на конга включително и чрез промяна на опъването на диафрагмата по време на свирене. Първоначално кожата на бонго барабаните е бил прикрепвана към тялото на барабана с гвоздеи, и за неговата настройка бонгосерото използвал малък мангал пълен с въглища, които по време на свирене стоял поставен между краката му.

Съвременните бонго барабани са създадени така, че да се настройват на по-висока честота, отколкото преди време, което е повече в съответствие с ролята на барабана като солов инструмент. Сега техниката на свирене на бонго барабани се основава предимно на ритмични модели наречени мартильо (от испански. Martillo, което означава «чукче»).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>