Бонго

Бонго е кубински ударен музикален инструмент. Наименованието му идва от испанската дума bongo. Той представлява всъщност малък двоен барабан и е от африкански произход. На него обикновено се свири в седнало положение като бонгото се държи притиснато между краката.

 В Куба инструмента бонго се появява за първи път в провинция Оренте някъде в началото на 18 век. Барабаните, съставляващи бонго са с различни размери. Колкото и да ви се струва странно по-малките от тях се смятат за “мъжки” (мачо от испански macho, дословно означава «самец».) и също така има и така наречените “женски” барабани (хембра — исп. hembra, «самка») това са и главните барабани. Традиционно по-големите барабани са с по ниско звучене. “Женския” барабан обикновено е разположен откъм дясната ръка на музиканта, който се нарича бонгосеро (от испански bongocero).

Бонго барабаните са широко използвани в традиционната кубинска музика, и като цяло в латино музиката. През 1920 бонго барабаните са били настройвани на по-ниско звучене, отколкото сега. На него се е свирило с технология много близка до тази използвана при свирене на конга включително и чрез промяна на опъването на диафрагмата по време на свирене. Първоначално кожата на бонго барабаните е бил прикрепвана към тялото на барабана с гвоздеи, и за неговата настройка бонгосерото използвал малък мангал пълен с въглища, които по време на свирене стоял поставен между краката му.

Съвременните бонго барабани са създадени така, че да се настройват на по-висока честота, отколкото преди време, което е повече в съответствие с ролята на барабана като солов инструмент. Сега техниката на свирене на бонго барабани се основава предимно на ритмични модели наречени мартильо (от испански. Martillo, което означава «чукче»). Бонго инструмента от друга страна може да се дублира идеално и с други ударни инструменти, като например сенсеро, особено когато височината и интензитета на ритъма в този а

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>