Аксесоари за смартфонЗащитата на телефона от суровите условия на      заобикалящата ни среда, би трябвало да бъде едно от важните задължения за всеки притежател на мобилен телефон. Особено ако говорим за телефон (примерно smartphone) струващ близо 1000 лв, за който съществува реалният риск да ни се измъкне от ръцете или падне неволно от джоба ни и да се разбие в земята.

И ако си позволя да перифразирам закона на Мърфи за „котката и намазаната с масло филия хляб”, то почти със 100% сигурност нашия смартфон ще ни се изплъзне в най-неподходящия момент, когато най-малко сме очаквали да се случи или когато най-много сме имали нужда от него.

Все пак съществуват няколко варианта за защита на мобилния телефон от такива щети и по-долу ще се опитаме да разгледаме и положителните, и отрицателните аспекти на всеки един от тях.

Силиконови калъфи за смартфон

Това е най-разпространеният и лесно достъпен от всички варианти.

Силиконовият калъф обикновено е гъвкав и еластичен. Повечето са проектирани като идеални за абсорбиране на силата на удар при падане или изтърване на твърда повърхност. Като цяло вършат добра работа, но не предлагат защита за екрана на телефона, който остава все така уязвим от случайни ожулвания, драскотини и пръстови отпечатъци. Предлагат се в най-различни цветове (черни, бели, червени, сини, прозрачни и други) и разновидности (S line, X line, LUX, clean, Wave style, тип Bumper и други).

Пластмасови калъфи

На практика представляват допълнителен заден предпазен капак, изработен от надеждна пластмаса и осигуряващ защита от механичен удар по ъглите и откъм гърба на телефона. Този тип калъфи подпомагат за запазването на оригиналното усещане при допир на телефона, тъй като обикновено черупката плътно прилепва към формата на мобилният апарат. Също както при силиконовите калъфи и тук екрана на GSM-a обаче остава незащитен. Друга особеност е, че калъфа не е толкова гъвкав като силиконовите например, но пък за сметка на това е доста по-здрав. И тук предлаганите разновидности са най-различни като цветове и форми – перфорирани, grid holey, art калъфи и т.н.

Универсални калъфи

В най-общият случай могат да бъдат описани като тип портмоне или торбичка, в което могат да паснат и повече от един модел телефони. Обикновено са изработени от мека тъкан като памук, вълна или велур, която обгръща телефона изцяло и по-този начин го държи в безопасност. Предлагат се в най-различни варианти – с цип, с лепка, с издърпване и т.н. Хубавото при тези калъфи е, че предпазват телефона от всички страни (макар и не толкова здрава защита като пластмасовите например), но пък неприятното е, че красивата визия на смартфона остава напълно скрита за света и при позвъняване понякога отнема известно време докато достигнем до бутона за отговор.

Кожени калъфи за смартфон

slimcasewhite-500x500Може би най-стилните калъфи сред множеството от предлагани варианти на пазара. Изработени от изкуствена или естествена кожа (според вида и модела), те са проектирани така, че да предпазват максимално добре, както гърба, така и екрана на телефона, без това да ни пречи на достъпа до бутоните и камерата. В масовият случай захващането на телефона става посредством пластмасово гнездо/легло, докато затварянето на самия кожен калъф е чрез магнитен клипс. Така двата механизма заедно не позволяват на мобилният апарат да се измъкне и изпадне от калъфа при удар. Кожените калъфи се в различни разновидности и цветове – с хоризонтално и вертикално отваряне, тип тефтер, slim (тънки), с издърпване, за колан, със стойка и други.

Негативни коментари по адрес на този тип калъфи, най-често се срещат по отношение на дребни, но дразнещи забележки от рода на: „дупките не пасват точно и част от материята пречи на камерата”, „докато говоря магнитният клипс постоянно пада върху екрана и трябва да го държа с пръст” и т.н. Въпреки това обаче, съществуват решения за тези проблеми и когато те са налице, кожените калъфи определено са един от фаворитите за стилен и добре премерен избор.

Протектор (защитно фолио) за дисплей

Скрийн протекторите (от английски: screen protector) са чудесно допълнение към изброените по-горе случаи, в които калъфът не предлага подходяща защита за екрана. Въпреки, че не може да защити екрана на телефона при по-сериозен удар, защитното фолио предоставя напълно адекватна защита от пръстови отпечатъци, драскотини и ожулвания. Протекторите представляват тънко парче фолио, което се прилепва към екрана на мобилното устройство. Предлагат се масово, за почти всеки модел телефон и в повечето случаи на достъпни цени, така че да може да се поръчат 3-4 бройки, които периодично да се подменят, запазвайки здравината на дисплея на телефона. Единственият недостатък, за който се сещам е твърде субективен и зависи най-вече от това дали попадате в онази група хора, които просто не могат да търпят, когато на екрана им има „нещо за отлепване”.

Други видове калъфи и предпазни средства

Разбира се съществуват и много други решения, с които да предпазим телефона си от наранявания, за които просто не остана време и място в тази статия.

Накрая може би само няколко думи относно това, къде може намерите нещата за, които писах по-горе и как да се ориентирате в множеството от оферти на пазара:

Интернет - Необятно море от предложения и възможности.
– чуждестранни сайтове (eBay, Amazon, и др.) – голямо разнообразие и ниски цени, но понякога значително време за доставка, често без възможност за връщане на стоката и защита от некоректни търговци;
– Български online търговци – също не малко поле от разнообразни и достъпни предложения, с възможност за бърза доставка и право за връщане на стоката в срок на 7 работни дни.
На който и от двата варианта да се спрете обаче, създайте си навика винаги да проверявате репутацията на продавачите, за да сте сигурни, че това, което очаквате, ще отговаря на това, което ще получите в последствие. И да не забравяме златната приказка: „Евтиното не винаги е за предпочитане. В повечето случаи, евтиното в началото всъщност ни излиза много по-скъпо в последствие!

Търговски обекти и магазини
Основно предимство – виждаме и пипаме това, което купуваме. Основен недостатък – цените често са по-високи (понякога даже доста по-високи) от тези, които може да намерим в Интернет. Да си призная честно с новите възможности, които предлагат куриерските фирми (преглед и тест преди плащане) и законовите права, които имаме (7 дни право на връщане) аз лично не виждам защо и как някога отново ще трябва да посетя магазин, за да си купя аксесоари за телефон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>