Месо

Месо

Много мои колежки мият замразеното месо с топла вода с цел по-бързо размразяване. Това обаче е грешка, която ви съветвам, да не правите. Оставете месото от камерата на стайна температура, а с лед това го измийте и нарежете според ястието, което ще готвите.

Ако изпитвате затруднения с варене на старото говеждо, натъркайте го с горчица и оставете да престои известно време. Броени часове преди варенето го измийте със студена вода и действайте. Научих този малък готварски трик от леля ми, която е майстор готвач.

В случай, че искате да съхраните свежестта на месото, препоръчвам да го в предварително натопена кърпа в хладка солена вода. По този начин запазвате и вкусовите му характеристики, които са от съществена важност за вашата трапеза.
Суровото месо, ще бъде още по-сочно и апетитно ако го намажете със зехтин и го завиете в напоена с оцет кърпа. Още един готварски номер от леля Валя, която е и моя учителка на тема кулинария. Съветите ми обхващат свинското, телешкото и говеждото месо, а що се каса е до пилешкото има други “иширети“ работещи във ваша полза.
Когато варя пиле обичам да слагам стрък розмарин и една глава лук, за да придобие приятен аромат и вкус. При положение, че не сте опитвали този пиниз, не отлагайте и ще бъдете възнаградени с максимална доза наслада от птичето ястие.

За феновете на печеното пиле, предлагам марината с двеста грама майонеза, сок от половин лимон, една скилидка чесън, една глава лук и подправки на вкус. Оставете месцето да престои накиснато в хладилника и изпечете на следващия ден. Няма, да останете разочаровани.

Това бяха моите малки тайни за грижата и приготвянето на месото. Ще ви науча и на още кулинарни трикове, но за сега толкова от мен, защото чакам гости и трябва да слагам масата след броени минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>