stari-blokove-nova-viziqКолкото и да се отбягва темата за саниране на блоковете, този проблем няма да се реши от само себе си. Поддръжката на един панелен блок е трудна поради факта, че всички живеещи в него трябва да отделят средства за ремонти, а все има хора, които отказват да плащат. Един от начините за решаване на проблема е наемане на професионален домоуправител, представител на сериозна фирма, която може да помогне и с облагородяването на визията на блока и със съдействие за неговото саниране.

Според OSB.bg голяма част от блоковете могат да получат помощ за належащите ремонти от различни програми – например програмата за енергийна ефективност и други. Пари за ремонти може да се получат и чрез използване на ресурси на сградата, които да се отдават под наем, застрояване над последния етаж, ако това е възможно, рекламни табла върху фасадата и други. Всичко това може да стане само с добро управление и изпълнение на решенията на общото събрание с помощта на професионален домоуправител, който представя отчети за всички приходи и разходи.

Дори и да не се предприемат мащабни ремонтни действия, като външни изолации, подмяна на тръби и ел. инсталации, блокът пак може да придобие добра визия. Това се постига с почистване, освежаване и боядисване на общите части и предприемане на мерки за опазването им от вандали.

Първата и най-важна работа на всеки професионален домоуправител е да осигури стабилен контрол на достъпа до сградата, като се монтира входна врата със заключване. Ако старата е в добро състояние, то тя може да се ползва, като се сменят само бравите – например да се постави електронно заключване и домофони. Всеки блок има домофони, останали от времето на построяването му. В практиката си на OSB.bg установяват, че много рядко домофонната система работи, но в много случаи тя може да се възстанови или да се замени с нова без това да струва прекалено скъпо. Разходите за всички тези екстри може да се разсрочат, а ползата от тях да се усети веднага. В много случаи ангажираният професионален домоуправител предлага да се монтира видеонаблюдение, което стопира вандалските прояви веднага. Вандалите предпочитат анонимността, но камерите им я отнемат. Паркинга пред блока също може да се обезопаси с видеонаблюдение, което ще пази не само автомобилите на обитателите, но и цветята, ако има градинка.

Озеленяването на площите около сградата често е дело на пенсионерите, които живеят в нея. Те могат да получат семена и разсад от общината безплатно – почти всяка пролет има подобни програми в повечето градове. Всеки блок може да направи сдружение на собствениците и да кандидатства за участие в различни програми, които дават безвъзмездно или безлихвено средства за саниране и облагородяване на сградите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>