pchelen-medСъвети как да съхраняваме мед

Фактите показват, че може да съхраняваме мед дълго време, без той да се разваля, дори без да добавяме консерванти или добавки. Но когато е течен, с течение на времето, е податлив на физични и химични промени – когато няма правилно съхранение може да потъмнее и да загуби част от своя аромат и вкус. Главно по търговски причини в магазина върху бурканите се отбелязва определен срок на годност.

С времето, има тенденция течната форма да кристализира – процес, при който може да се сгъсти, да се образуват бучки и дори зърнеста структура. Скоростта на кристализация е различна за различните видове  пчелен мед от http://ambrozia.bg/пчелен-мед. Акациевият, например, е склонен да остане течен и е в състояние да устои на кристализацията по-добре в сравнение с други видове – например този от лавандула може бързо да кристализира. Кристализацията е лесно обратима и не влияе на вкуса и качеството, въпреки че неблагоприятно променя външния му вид. Така че, не изхвърляйте този, който изглежда като пълен със захар – той не е лош. Лесно е да се възстанови захаросан  пчелен мед към естественото му състояние, например бихте могли да поставите малко върху гореща препечена филийка – гранулите ще се разтопят и той ще става за ядене.

Можете също така да сложите буркана на водна баня (около 40-50° C); веднага след като гранулите се разтворят, свалете от котлона и го оставете да се охлади толкова бързо, колкото е възможно. Не забравяйте, че не трябва да добавяте вряла вода към меда! Когато е бил обработен по горния начин ще остане течен в продължение на няколко месеца. Поради тази причина, някои производители правят пастьоризация при която продуктът се нагрява много бързо и след това бързо се охлажда до забавяне на процеса на озахаряване (особено за някои флорални сортове), така че те ще издържат по-дълго в течно състояние.

Често може да прочетете съвети, според които може да се съхранява при стайна температура и не трябва да се държи нито на много студено, нито на много горещо място. Проблемът тук е, че може да бъде объркващо, защото стайната температура варира от страна в страна! Така например, на някои места, тази температура може да бъде по-висока от 35 ° C, но много хора обикновено не поставят меда от Ambrozia.bg в хладилник, защото при ниски температури той се втвърдява и прави загребването и смесването му с други храни и напитки трудно, а също така ускорява процеса на озахаряване. Бихме ви посъветвали да го държите на хладно и сухо място, като се уверите, че капачката на буркана е здраво завита, тъй като има тенденция той да абсорбира влагата от околната среда, което може да предизвика ферментация и намаляване на неговото качество.

Винаги вземайте мед от буркана с помощта на суха лъжичка – всяко попадане на вода в него трябва да се избягва. Също така, трябва да се съхранява далеч от директна топлина (напр. в близост до печка, горещи кухненски уреди) или слънчева светлина (непосредствено до прозорците) – прекомерната топлина с течение на времето може да се отрази на неговите свойства. И това е причината, поради която някои видове се поставят в тъмни буркани. Въпреки това, тези тъмни съдове не позволяват на потребителите да съдят за цвета, вискозитета и кристализацията му. Стъклените опаковки са предпочитани от някои хора, тъй като стъклото е относително неутрално и не реагира с храна, за разлика от съхраняването на мед в пластмасови съдове, които не винаги са безопасни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>