Катастрофа между автомобили

В масовите случаи, когато е настъпило пътно-транспортно произшествие, след нормалния първоначален шок, идва ред на куп други процедури, които имат за цел да докажат кой носи по-голяма вина за настъпването на инцидента. Е, това е нормално, но имайте предвид, че върху вас като участник в ПТП пада отговорността да спазите определен срок, в който да уведомите застрахователя си.

Става дума, че уведомлението трябва да включва най-вече самата новина за това, че с моторното превозно средство е настъпило някакво събитие (инцидент). Обикновено в договора с вашата застрахователна фирма има упоменат срокът, в който трябва да се вместите.

Какво би могло да стане ако не спомена на никакви институции

Ако не кажете на застрахователната ви компания за това, че сте претърпели ПТП, то има сериозна опасност да бъдете осъден и да ви бъде наложена глоба. Ако сте виновен водач, вие трябва да попълните формуляр, в който да посочите своите лични данни, както и по-важното – обстоятелствата, при които е възникнал инцидентът.

Това е важно за по-нататъшното разследване на инцидента и взимане предвид събитията би улеснило доста изчисляването на обезщетението, което ще трябва да платите. От адвокатска кантора Zastrahovan.eu ще можете да се възползвате от която и страна да се намирате – невинна или виновна.

Как се изчисляват обезщетенията след ПТП

Първата и най-важна стъпка е да попълните бланка „Уведомление за щета“. В нея трябва да попълните данните на заявителя (вашите данни) и данните на застрахования автомобил (вашия автомобил) и на застрахователната полица.

Под данни на автомобила е добре да се уточни какви. Става въпрос за: марка, модел, регистрационни номера, номера на различни документи като талони и т.н.

В „Уведомление за щета“ трябва да въведете и данните на участниците с телесна повреда в ПТП-то. Ако има свидетели на катастрофата, напълно желателно е техните данни също да присъстват в този документ.

Ако сте попълнили двустранен протокол, с който сте регистрирали ПТП-то в Министерство на вътрешните работи, то следва да въведете и неговия номер в бланката. Бъдете сигурни, че биха могли да се случат големи неприятности за цялата ситуация, ако не е попълнен двустранен констативен протокол.

Неговата функция (макар и често подценявана) е да докаже, че реално на конкретна дата, в точен час между конкретни лица е настъпило съприкосновение с имуществени или неимуществени щети. Ако цялата тази информация ви идва в повече е време да разберете, че ви трябва наистина съвестен адвокат, който да ви помогне в битката с бюрокрацията и застрахователните компании.

Последното нещо, което се прави по процедурата с установяване на щетите, е да въведете и номера на документи като: талон за собственост, полица за „гражданска отговорност“ и при наличие на „Каско“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>