Куриер е търсена професия в съвременния свят. Тя може да се изпълнява от студенти за ддопълнителен доход, но може да бъде и професия, осигуряваща стабилна заплата. Както всяка професия, така и тази, има своите положителни страни, но и подводни камъни, с които трябва да се запознаете, преди да кандидатствате за работното място.

Основната особеност на куриерите, които ползват транспортни средства, е това, че те сами могат да изберат маршрута за доставката, кога да си правят почивката. Разбира се, те подхождат отговорно, защото пратката трябва да бъде доставена в определения срок. Не трябва да се забравя, че те също имат началник, но контрола не е така тотален. Обикновено фирмите предоставят транспортни средства на служителите, но има възможност куриерът да работи и със собствен автомобил. Независимо от това, чия собственост е транспортното средство, то куриерите се съобразяват винаги с графика на фирмата за доставка на пратките.

Водачът-куриер сам определя маршрута на движение. Сега има много фирми и автосервизи, които съдействат при всяка нежелана ситуация и авария. Всеки водач, който добре познава района, в който работи, може да използва най-прекия път. Нови запознанства – това е, с което се сблъсква куриера зад волана. Тази работа се харесва на тези хора, които обичат да общуват и да откриват за себе си непознати места. Това е работа, която изисква само внимание, точност и отговорност. Тук липсва голямото умствено или физическо натоварване.

Трудности има – преди всичко те са свързани с атмосферните условия. Застанал зад волана, куриерът трябва да се справи с проливен дъжд или обилен сняг, с поледица или мъгла. Физическото натоварване е значително – няма да разтоварвате вагони, но целият ви ден преминава в седящо положение, преодолявате десетки сфетофари и задръствания. Това са истински сериозни проблеми за куриерите, които са съшевременно и водачи на повереното им транспортно средство. Ако шофирането е удоволствие за вас, то професията куриер е вашия правилен избор.

Не на последно място е работната заплата на куриерите. Ако искате висока заплата, то трябва да се ориентирате към голяма куриерска фирма. Такава една фирма ще има офиси в цялата страна, а може да изпълнява поръчки и за чужбина. В малката фирма ще трябва да сте готови да работите много и всеотдайно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>